![](/media/lib/109/n-muzyka-318359456a6b6e352e513cd4673fc3cc.jpg)
Przeciwdrgawkowy wpływ muzyki
10 sierpnia 2015, 10:06Mózgi osób z padaczką reagują na muzykę inaczej niż mózgi osób zdrowych. Sądzimy, że potencjalnie muzyka może być wykorzystywana jako metoda interwencyjna [do zapobiegania napadom] - wyjaśnia dr Christine Charyton z Centrum Medycznego Wexnera Uniwersytetu Stanowego Ohio.
![](/media/lib/165/n-bialy-chleb-69f9b2d5523f0642da0442fda41dbbd3.jpg)
Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 10:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.
![](/media/lib/87/n-miesnie-bc56ecfbbf9c53b94df13ded0fb02031.jpg)
Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie
5 sierpnia 2015, 10:52Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.
![](/media/lib/225/n-kubitypracy-a368175801a9a7b6d267008ed01b368b.jpg)
Kwantowy akumulator można błyskawicznie naładować
4 sierpnia 2015, 11:46Fizycy wykazali, że kwantowy akumulator, czyli urządzenie bazujące na kubitach przechowujących energię, może być ładowany znacznie szybciej niż konwencjonalne akumulatory. Co więcej, czas ładowania jest tym krótszy im więcej kwantowo splątanych kubitów ładujemy
![](/media/lib/203/n-odchudzanie-4d92de976e7f79dff36a933c30c88002.jpg)
Efekt jo-jo nie zwiększa ryzyka nowotworu
4 sierpnia 2015, 10:49Powtarzające się cykle utraty i ponownego wzrostu wagi ani u kobiet, ani u mężczyzn nie wpływają na ogólne ryzyko nowotworu. Prowadząc analizy, naukowcy wzięli poprawkę m.in. na wskaźnik masy ciała (BMI).
![](/media/lib/118/n-portfel-23e7e6c98ada2eafe59a4b7b52183d37.jpg)
Nokia staje na nogi
30 lipca 2015, 13:54Nokia poinformowała o 60-procentowym wzroście zysku netto w II kwartale bieżącego roku. Jako, że w swojej głównej działalności - wydziału sieciowego - firma osiągnęła dobre wyniki, analitycy mówią, że strategia, w ramach której pozbyto się telefonii komórkowej i skupiono na rynku telekomunikacyjnym przynosi efekty.
![](/media/lib/224/n-beztarcia-e5c548097706c824816b335b8ddb57f7.jpg)
Niemal wyeliminowali tarcie
24 lipca 2015, 05:36Dzięki symulacjom przeprowadzonym na superkomputerze Mira naukowcy zidentyfikowali i udoskonalili nowy mechanizm pozwalający na wyeliminowanie tarcia. Dzięki temu zaprojektowali nowy hybrydowy materiał, który – jako pierwszy w skali makro – niemal całkowicie eliminuje zjawisko tarcia.
![](/media/lib/223/n-dulse-64f9e4843216ca4884b016b0781a362f.jpg)
Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon
21 lipca 2015, 12:10Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.
![](/media/lib/223/n-hasan-9f8bb185f09e93566b227ef1bccf1c78.jpg)
Znaleźli fermion Weyla
17 lipca 2015, 12:21Międzynarodowy zespół badawczy kierowany przez naukowców z Princeton University odkrył fermiony Weyla, cząstki, których istnienie przewidziano przed 85 laty. Fermiony Weyla mogą doprowadzić do powstania szybszych i bardziej efektywnych urządzeń elektronicznych, gdyż mają niezwykłą zdolność do zachowywania się jak materia i antymateria w krysztale.
Ceramidaza - enzym, który zwiększa insulinowrażliwość
17 lipca 2015, 12:13U myszy z cukrzycą zwiększenie poziomu enzymu zwanego ceramidazą przywraca normalną wrażliwość na insulinę.